Bałabas
W trakcie badań empirycznych w Starych Bogaczowicach studentki II roku Dagmara Benzar i Karolina Fedunkiw usłyszały od pani Ireny Kurowskiej przepis na pewien wyjątkowy napój. Pani Irena opowiadała, że kiedy jako dziecko była na weselu, bardzo czekała właśnie na moment podawania tego napoju, bowiem był on robiony tylko na takie specjalne okazje. Przepis na wykonanie bałabasa dotarł do Starych Bogaczowic wraz z mieszkańcami przesiedlonymi z Kresów, a dokładniej ze wsi Teofipólka. Niestety, nie jest on szerzej znany, więc tym bardziej cieszymy się z możliwości podzielenia się jego recepturą!
BAŁABAS
Składniki:
- 3 laski cynamonu cejlońskiego
- Sok z 3 cytryn (jedną obrać ze skórki)
- 6-7 goździków
- ½ szklanki cukru
- Karmel z 3 łyżek cukru
- Woda lekko gazowana lub gazowana
Sposób przygotowania:
Na początku należy przygotować karmel. Na patelnię lub do rondelka dodaje się 3 łyżki cukru i opala się go na ogniu, aż zbrązowieje. Trzeba uważać, aby nie przywarł do naczynia. W razie potrzeby podlać lekko wodą.
Do większego naczynia wlać 5 litrów wody i dodawać po kolei goździki, cynamon, cukier i karmel. Całość gotować przez 20 minut. Do tego dodać sok z cytryn i gotować jeszcze przez chwilę. Następnie odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Bałabas podawać zmieszany z lekko gazowaną wodą. Można również podać napój na ciepło lub zamiast wody wykorzystać alkohol.